Nume utilizator 
Parola 
In slujba pacientilor - screeninguri gratuite
Administrator  |  2010. 11. 03., 16.14
In slujba pacientilor - screeninguri gratuite

In slujba pacientilor nostrii! Gratuit: masurarea densitatii osoase pe data de 14 decembrie la clinica Korall.

Osteoporoza este o boala care se caracterizeaza printr-o densitate osoasa scazuta si prin deteriorarea tesutului osos. Pe masura ce oasele devin mai poroase si mai fragile, creste si riscul de fractura, care apare chiar si in urma unei lovituri usoare sau in cursul activitatilor zilnice. In general, nu apar simptome inaintea de producerea primei fracturi. Fracturile, mai ales cele vertebrale si de sold, determina suferinta inimaginabila, invaliditate de lunga durata si o diminuare importanta a calitatii vietii. Pe langa faptul ca un procent mare de pacienti dintre cei care sufera de fracturi de sold necesita ingrijire permanenta, aceste fracuri reprezinta o cauza importanta de mortalitate la varstnici. Se estimeaza ca, in intreaga lume, osteoporoza afecteaza una din trei femei si unul din opt barbati, din persoanele cu varsta peste 50 de ani. In urmatorii 50 de ani, in Europa, accentuarea procesului de imbatranire a populatiei va duce la dublarea numarului de pacienti cu osteoporoza.


Pe langa costurile umane, povara socio-economica a bolii este imensa. Cresterea costurilor directe de ingrijire a sanatatii si de spitalizare sunt egalate de cresterea costurilor indirecte care deriva din pierderea independentei pacientilor, acestia necesitand ingrijire asistata.

Spre deosebire de alte boli, osteoporoza este usor de diagnosticat si de tratat. Un mod de viata sanatos pentru sistemul osos, precum si depistarea precoce cu ajutorul masurarii densitatii minerale osoase (DMO) printr-o metoda lipsita de riscuri si nedureroasa, reprezinta elementele-cheie pentru prevenirea primei fracturi. La momentul actual, sunt disponibile numeroase medicamente eficiente pentru tratarea osteoporozei. S-a demonstrat ca tratamentul eficient scade riscul fracturilor de fragilitate cu 50%, chiar dupa primul an de la inceperea acestuia.

Masurarea densitatii osoase (DMO) serveste ca indicator clinic al rezistentei osoase. Testul consta intr-o scanare nedureroasa si neinvaziva care,  masoara densitatea osoasa la nivelul  calcaiului

Os normal Os osteoporotic


Cum putem preveni fracturile?


Un prim pas il reprezinta preventia primara, in cadrul careia se urmareste obtinerea, in timpul tineretii, a unui sistem osos rezistent. Pe masura ce imbatranim, mentinerea rezistentei sistemului osos reprezinta elementul-cheie al preventiei secundare.

Atingerea masei osoase poate fi realizata prin dieta - incluzand aportul suficient de calciu (lactate, cruditati, seminte, soia), proteine si vitamina D-, dar si printr-un stil de viata adecvat, incluzand exercitiul fizic.

 

Va asteptam cu drag!
All right reserved: Clinica Korall 2010. Created by: Webpole.ro